

مقدمه
مفهوم هدايت در يك جمله به اين صورت بيان ميشود:
“فرايند هدايت يك شيء (يا يك سيگنال) در يك مسير به سمت هدفي كه معمولاً متحرك ميباشد. ”
وظيفه واحد هدايت تعيين مسيري است که اگر شيء (سيگنال) آن مسير را طي کند حتماً به موقعيتي كه هدف در آن قرار دارد، خواهد رسيد. تعيين اين مسير، از طريق فرمولي صورت ميگيرد که موقعيت هدف و سلاح به طور صريح يا ضمني در آن وارد ميشود و سپس مسير مطلوب که رسيدن به هدف را تضمين ميکند توليد ميگردد. به اين فرمول، قانون هدايت گفته ميشود. از آنجايي که اين فرمول بايد در هر لحظه دوباره اجرا و مسير محاسبه گردد واحد هدايت به يک قسمت محاسبهگر نياز دارد. بسته به سيستم هدايتي که استفاده ميگردد اين قسمت ممکن است مغز آدمي (هدايت غيرخودگردان) يا يک ماشين خودکار(هدايت خودگردان) باشد.
قبل از شروع، به اين نكته اشاره ميكنيم كه مفاهيم و تعاريف ارائه شده براي سيستم هدايت متناسب با كاربردهاي موردنظر متفاوت ميباشد. در برخي تعاريف معمولاً رابطه تنگاتنگي بين مفاهيم مربوط به هدايت و ناوبري ارائه ميكنند و همپوشاني بين تعاريف وجود دارد. بعنوان مثال در كاربردهاي هوافضا از چهار تعريف مجزا استفاده ميشود : برنامهريزي پرواز، ناوبري، هدايت و كنترل. با توجه به اين تعاريف، هدايت عبارت است از استراتژي دنبال كردن يك مسير نامي از قبل طراحي شده در حضور شرايط غيرنامي، اغتشاشات باد و نامعينيهاي مربوط به سيستم ناوبري.
سيستمهاي هدايت (قوانين هدايت)
در اين قسمت سيستمهاي هدايتي که بيشتر مورد استفاده قرار ميگيرند را بصورت مختصر بررسي ميكنيم برخي از مهمترين خصوصياتي که بايد هنگام طراحي يک سيستم هدايت در نظر گرفته شوند عبارتند از مدت پرواز، حداکثر نرخ چرخش و حداکثر شتاب جانبي.
- هدايت اشعه سوار
“سيستم هدايت اشعه سوار سيستمي است که سلاح (سيگنال) را چنان هدايت ميکند که همواره بر روي خطي که هدف را به نقطه کنترل وصل ميکند باقي بماند.”
در اين تعريف، منظور از نقطه کنترل نقطهاي است که تعقيبکننده سلاح و هدف در آن قرار دارند. اگر چه نام اشعه سوار معمولاً به سيستمهاي اتوماتيک اطلاق ميشود، اما ميتوان سيستمهاي ديگري را نيز نام برد که در واقع زيرمجموعهاي از روشهاي اشعه سوار هستند. در بعضي متون به اين سيستمها، سيستمهاي هدايت مبتني بر خط ديد نيز گفته ميشود.
چندين نوع از سيستمهاي هدايت مبتني بر خط ديد وجود دارند، اما قبل از اينکه بعضي تفاوتهاي بين آنها را توضيح دهيم، بعضي مفاهيم مشترک بين آنها را تشريح مينماييم. سيستم هدايت مبتني بر خط ديد را ميتوان يک سيستم هدايت سه نقطهاي ناميد؛ زيرا که سه نقطه مهم در اين سيستم وجود دارد: يکي محل قرار گرفتن تعقيبکننده، ديگري هدف و سومين نقطه موقعيت سلاح است. منظور از تعقيبکننده همان تعقيبکننده هدف و سلاح است (که البته ممکن است دو وسيله مجزا باشند اما در کنار يکديگر قرار ميگيرند). تعقيبکننده ممکن است يک دستگاه خودکار باشد و يا يک انسان کار آن را انجام دهد. هدف سيستم اين است که سلاح را تا جايي که ممکن است نزديک خطي نگه دارد که موقعيت تعقيبکننده و هدف را به هم متصل ميکند. اين خط, خط ديد ناميده ميشود. مفهومي که اين سيستم بر آن بنا شده مفهوم سادهايست که به چندين طريق ميتواند اعمال شود. شايد به همين دليل اين سيستم براي بسياري از سلاحهاي هدايتشونده اجرا شده است. اما اين دسته از روشها دچار بعضي مشکلات پايهاي هستند که کارکرد آنها را محدود ميکند.
به سيستمهاي هدايتي كه در آنها فقط هدف و ردياب نقش دارند و بعنوان دو نقطه از آنها استفاده ميشود، اصطلاحاً سيستم هدايت دو نقطهاي گفته ميشود. در اين پروژه با توجه به اينكه سلاح وجود ندارد، لذا هدايت از نوع دونقطهاي خواهد بود. همچنين سيستمهدايت شوندهاي كه اين قابليت را داشته باشد كه هدف را با توجه انرژي ساطع شده از آن شناسايي كرده و آن را رديابي كند، اصطلاحاً هدايت آشيانهياب گفته ميشود. كه باتوجه به سنسورهاي استفاده شده، به دو نوع آشيانهياب فعال و غيرفعال تقسيم ميشود.
- هدايت تعقيب
شايد قديميترين و سادهترين نوع هدايت، هدايت تعقيب باشد که در بعضي متون به آن هدايت سگ و خرگوش نيز ميگويند. دو نوع هدايت مبتني بر تعقيب وجود دارد:
- تعقيب خالص يا معمولي که در آن زاويه پيش (زاويه بين سرعت سلاح و خط ديد هدف از سلاح) صفر است.
- تعقيب تغييريافته يا تعقيب با زاويه پيش ثابت، که در آن زاويه پيش يک مقدار محدود و ثابت است.
مطابق تعريف، يک سيستم هدايت تعقيب خالص، سلاح را به گونهاي هدايت ميکند که بردار سرعت سلاح هميشه مستقيماً به سمت موقعيت لحظهاي هدف باشد.
نوع دوم هدايت تعقيبي، هدايت تعقيبي با زاويه پيش ثابت ميباشد. به اين هدايت، هدايت ثابت نيز گفته ميشود. هدايت تعقيبي با زاويه پيش ثابت هدايتي است که در آن زاويه بردار سرعت سلاح با خط ديد هدف از سلاح ثابت است. اگر اين زاويه ثابت صفر باشد، به هدايت تعقيبي خالص ميرسيم.
- هدايت زاويه ثابت
سيستم هدايت زاويه ثابت، سيستم هدايتي است که در آن خط ديدي که از سلاح به هدف متصل ميشود در فضا جهتي ثابت دارد. اين بدان معناست که خط ديد که از سلاح به هدف متصل ميشود هميشه به موازات خود باقي ميماند. فرضياتي که در اين قسمت انجام شدهاند بدين شرحاند:
الف- سرعت سلاح و هدف ثابت است.
ب- هدف روي خط مستقيم حرکت ميکند.
ج- تمام بررسيها در صفحهاي صورت ميگيرد که توسط بردار سرعت سلاح و هدف تعريف ميشوند.
- هدايت تناسبي
“هدايت تناسبي هدايتي است که درآن نرخ تغيير زاويه بردار سرعت اژدر مستقيماً متناسب با نرخ چرخش خط ديد هدف از اژدر است.”
هدف چنين هدايتي اين است که تمايل خط ديد براي چرخش را کاهش دهد و به اين ترتيب به هدايت زاويه ثابت نزديک شود.
طراحي سيستم هدايت
با توجه به مطالب بالا، در اين پروپوزال متناسب با كاربرد موردنظر براي پروژه، سه قسمت مختلف براي طراحي سيستم هدايت درنظر ميگيريم:
- مرحله اول از يك قانون هندسي تشكيل ميشود كه بر اساس خط ديد نسبت به هدف استوار ميباشد. در ادامه اين پروپوزال، هدف را با (T) و پلتفرم هدايت شونده زميني را با (M) نشان خواهيم داد. در اين مرحله از هدايت، سينماتيك مسئله، شكل مسير، انحنائ مسير و شتابهاي لازم براي هدايت بررسي ميشوند.
- در مرحله دوم، قانون هدايت قرار ميگيرد. قانون هدايت، الگوريتمي براي پيادهسازي قانون هندسي مورد نظر ميباشد. با انجام اين مرحله، حلقه هدايت بسته ميشود. (شكل1). خطاي e در حلقه فيدبك نشان داده شده در اين شكل، تابعي از انحراف وضعيت سيستم هدايت شونده زميني از وضعيت محاسبه شده توسط قانون هدايت هندسي ميباشد. از اين خطا براي توليد فرمان هدايت با توجه به قانون هدايتي استفاده ميشود كه در نهايت اين فرمان به پلتفرم هدايت شونده زميني اعمال ميشود. معمولاً فرمان هدايت از جنس شتاب است كه با نشان داده ميشود. شتاب اجرا شده توسط سيستم هدايتشونده زميني با نشان داده ميشود. همچنين شتاب هدف را با نشان ميدهيم. بنابراين سيستم هدايتشونده بايد به گونهاي حركت كند كه خطاي حاصل (e) به سمت صفر ميل كند.
- مرحله سوم از حلقه هدايت، قسمت كنترل آن است. پلتفرم هدايتشونده يك نقطه نيست و بصورت يك جسم صلب است كه مشخصات جرم و ممان اينرسي خاص خود را دارد و وضعيت آن معمولاً با سه زاويه (زواياي اويلر) بيان ميشود. واضح است كه در اين مرحله از هدايت بايد پايداري سيستم كنترل طراحي شده براي اجراي فرامين هدايت، بعنوان حلقه داخلي حلقه هدايت بررسي شود.
اين سه مرحله اصلي براي تمامي سيستمهاي هدايت مشترك ميباشد. ليكن متناسب با كاربردهاي موردنظر، ميتوان مراحل ديگري را نيز به اين سه مرحله اضافه كرد. بعنوان مثال در اين پروژه، سيستم هدايت ممكن است خودگردان يا غيرخودگردان باشد و عامل ديگري از بيرون، سيستم هدايت را تحت تأثير قرار دهد. بعبارت ديگر، يك عامل خارجي ديگر (بعنوان ورودي دوم) ميتواند در هدايت پلتفرم هدايتشونده زميني استفاده شود (شكل 2).
اين عامل خارجي ميتواند:
- يك نقطه مبناي مجزا باشد كه در روش هدايت LOS مطرح ميشود
- تابش سيگنال الكترومغناطيسي بر روي هدف باشد كه در سيستمهاي ضد موشكي استفاده ميشود
- تابش اشعه ليزر بر روي هدف باشد كه در كاربردهاي نظامي زميني و هوايي استفاده ميشود
- و يا حتي ميتواند سيگنال دريافتي از يك سيستم هدايت مشابه ديگر باشد (با توجه به اينكه هدف نهايي پروژه، هماهنگ كردن چند سيستم هدايتشوند زميني با هم ميباشد، اين موضوع از اهميت بيشتري برخوردار است)
اگر از يكي از اين عوامل خارجي در سيستم هدايت استفاده شود، اصطلاحاً به اينگونه سيستمها، هدايت غيرخودگردان گفته ميشود.
اصول كلي سينماتيك هدايت زميني
رديابي هدف، بخش ضروري در يك سيستم هدايت LOS ميباشد. به اينگونه سيستمها كه هدف با استفاده از قانون هدايت LOS رديابي ميشود، سيستمهاي CLOS گفته ميشود. اگر LOS تقريباً ثابت باشد و يا تغييرات اندكي داشته باشد، بگونهاي كه هدف در ميدان ديد سيكر قرار گيرد، معمولاً رديابي با جابجايي دستي و يا الكترونيكي سيكر انجام ميشود و نياز به يك پلتفرم متحرك نداريم. ليكن اگر تغييرات LOSزياد باشد، لازم است كه مجموعه سيكر بر روي يك پلتفرم متحرك قرار گيرد و رديابي هدف با جابجايي اين پلتفرم در دو جهت سمت (چرخش حول محور عمودي z) و فراز (چرخش حول محور عمود بر دو راستاي z و بردار فاصله r) انجام ميشود.
با توجه به اينكه در اين پروژه محدوده حركت هدف گسترده ميباشد، لذا تغييرات LOS زياد است. براي طراحي سيستم هدايت به دو مقدار اندازهگيري شده از حركت هدف نياز داريم: يكي نرخ تغييرات زاويه آزيموس ( ) و ديگري نرخ تغييرات زاويه فراز ( ) (شكل3). بسته به موقعيت و سرعت حركت هدف، اين دو مقدار تغيير ميكنند.
در شكل (3) فرض شده است كه ردياب در نقطه O مختصات مرجع قرار دارد. اگر r فاصله هدف تا ردياب و v سرعت حركت هدف باشد، نرخ تغييرات LOS برابر با اندازه ضرب خارجي دو بردار r و v خواهد بود:
(1)
بنابراين اگر موقعيت هدف را (x,y,z) و مؤلفههاي سرعت آن را ( ) بناميم، خواهيم داشت:
(2)
يك چارچوب مختصات فرضي براي سيكر درنظر ميگيريم كه محور x آن منطبق بر بردار r ، محور y آن منطبق بر بردار راستاي زاويه فراز نسبت به هدف و محور z آن طبق قانون دست راست عمود بر x و y ميباشد. براي اينكه w را در اين چارچوب مختصات فرضي بيان كنيم، ابتدا اين چارچوب مختصاتي را به اندازه حول محور z و سپس حول محور y جديد كه از اين چرخش حاصل شده است به اندازه ميچرخانيم، (جزئيات بيشتر در مباحث مربوط به ماتريس تبديل چرخش محورهاي مختصات آمده است). با توجه به شكل (3) زواياي چرخش به اينصورت محاسبه ميشوند:
(3)
در نهايت w در چارچوب مختصاتي سيكر به اينصورت بدست خواهد آمد:
(4)
كه با ضرب ماتريسي و با فرض خواهيم داشت:
(5)
عملگرهاي c و s به ترتيب بيانگر توابع sin و cos هستند.
قابل ذكر است كه دليل منفي بودن در اين روابط اين است كه زاويه فراز سيكر معمولاً به سمت بالا اندازهگيري ميشود، بعبارت ديگر چرخش حول محور y در جهت منفي (پادساعتگرد) است.
مؤلفهاي از w در راستاي محور y چارچوب مختصاتي سيكر است كه به راحتي از رابطه (5) (مؤلفه دوم آن) قابل محاسبه است. اما مؤلفهاي از w در راستاي محور z است كه بر تقسيم شده باشد. چرا كه چرخش محور آزيموس پلتفرم هدايتشونده حول محوري است كه زاويه با محور z چارچوب مختصات سيكر ميسازد.
بنابراين نرخ چرخش لازم براي حركت پلتفرم هدايتشونده جهت رديابي هدف بصورت زير بدست ميآيد:
(6)
براي درك بيشتر مسئله فرض كنيد كه هدفي با ارتفاع z = h و سرعت خطي ثابت U در راستاي –x حركت ميكند. با استفاده از دو رابطه بالا، نرخ چرخش لازم براي رديابي هدف با ردياب برابر خوهند بود با:
(7)
لازم به ذكر است كه r، و توابعي از زمان هستند. و x = x0 – Ut.
(8)
توجه كنيد كه اگر c = 0 باشد، سينگولاريتي در زاويه خواهيم داشت.
هدايت LOS اصلاح شده
همانطور كه در قسمت “سيستمهاي هدايت” بيان كرديم، يكي از موارد مهمي كه در طراحي سيستم هدايت بايد در نظر گرفته شود، “حداكثر شتاب جانبي” براي حركت پلتفرم هدايتشونده ميباشد. يكبار ديگر حلقه هدايت نشان داده شده در شكل (1) را درنظر بگيريد. در مباحث كنترلي، هرچقدر فرمان شتاب حلقه هدايت مقدار كمي داشته باشد، سيستم هدايت ما از كيفيت بهتري برخوردار خواهد بود. بعبارت ديگر همواره تلاش ميكنيم كه فرمان شتاب را در مسئله هدايت كاهش دهيم.
مراجع
[1] N.A. Shneydor, Horwood Publishing, (1998), “Missile Guidance and Pursuit : Kinematics, Dynamics and Control”
[2] Garnell, P. and East, D.J. (1977). Guided Weapon Control Systems. Oxford: Pergamon.
[3] Locke, A.S. (1955). Guidance. Princeton: Van Nostrand company, Inc.